0

Använd rätt engångshandskar

Använd rätt engångshandskar

Handskar i engångsmaterial

Engångshandskar är en produkt som används inom många branscher och skyddar användaren från kemikalier, kroppsvätskor, smuts och kan hindra risken för smittspridning. Att välja rätt typ av engångshandskar för specifika arbetsuppgifter är viktigt för att säkerställa en bekväm användning, rätt säkerhet och skydd. Nedan följer en översikt över de vanligaste typerna av engångshandskar och deras användningsområden.

Nitrinhandskar

Nitrilhandskar är engångshandskar tillverkade av syntetiskt nitrilgummi, ett mycket starkt och flexibelt material som samtidigt ger en bra passform och maximal fingertoppskänsla. En engångshandske som är mycket tålig och motståndskraftig gör den optimal för användning inom livsmedelsindustri, städservice och sjukvård. Den är också bra när du är i behov av en handske som kan motstå kemikalier. Nitrilhandskar är fria från ftalater vilket gör dem perfekta för alla sorters livsmedelshantering.

Latexhandskar

Latexhandskar är engångshandskar tillverkade av naturlatex, som är extraherat från gummiträd. Ett biologiskt nedbrytbart material som är uppskattade för sin smidighet, elasticitet, passform och fingertoppskänsla. Användningsområdet är industri, städ och till viss del livsmedelsindustri. Kemikalieskyddet hos en engångshandske av latex är generellt sett lågt, men skydd mot bakterier och virus högt på grund av materialets elasticitet.

Vinylhandskar

Vinylhandskar är engångshandskar som vanligtvis tillverkas av PVC. Dessa handskar används främst inom olika branscher som lokalvård och som städhandskar vid hemmabruk, medicinsk använding och vid hantering av icke-feta livsmedel. Vinylhandskar är mjuka, smidiga och elastiska och erbjuder bra skydd mot smuts och vätska, de är tunnare än flera andra alternativ men har också en lägre resistens mot kemikalier. I vårt sortiment finns både pudrade och opudrade, samtliga rekommenderas för personer med latexallergi.

Nitrilhandskar

Nitrilhandskar är engångshandskar tillverkade av syntetiskt nitrilgummi, ett mycket starkt och flexibelt material som samtidigt ger en bra passform och maximal fingertoppskänsla. En engångshandske som är mycket tålig och motståndskraftig gör den optimal för användning inom livsmedelsindustri, städservice och sjukvård. Den är också bra när du är i behov av en handske som kan motstå kemikalier. Nitrilhandskar är fria från ftalater vilket gör dem perfekta för alla sorters livsmedelshantering.

Latexhandskar

Latexhandskar är engångshandskar tillverkade av naturlatex, som är extraherat från gummiträd, ett biologiskt nedbrytbart material som är uppskattade för sin smidighet, elasticitet, passform och fingertoppskänsla. Användningsområdet är industri, städ och till viss del livsmedelsindustri. Kemikalieskyddet hos en engångshandske av latex är generellt sett lågt, men skydd mot bakterier och virus högt på grund av materialets elasticitet.

Vinylhandskar

Vinylhandskar är engångshandskar som vanligtvis tillverkas av PVC. Dessa handskar används främst inom lokalvård, som städhandskar vid hemmabruk, medicinsk använding och vid hantering av icke-feta livsmedel. Vinylhandskar är mjuka, smidiga och elastiska och erbjuder bra skydd mot smuts och vätska, de är tunnare än flera andra alternativ men har också en lägre resistens mot kemikalier. I vårt sortiment finns både pudrade och opudrade, samtliga rekommenderas för personer med latexallergi.

Hitta rätt storlek

Storlek Handomkrets (cm) Handlängd (cm)
S 15-18 cm 15-17 cm
M 18-20 cm 17-19 cm
L 20-23 cm 19-22 cm
XL 23-25 cm 22-24 cm
XXL 25-28 cm 24 cm eller mer

 

Vanliga frågor

Vad är en engångshandske och när används dom?

Engångshandskar, tillverkade av naturlig eller syntetisk gummi eller plast , används för att skydda användaren mot skadliga miljöpåverkningar. Dessa handskar är avsedda för en enda användning och kasseras omedelbart efter användning. Handskar används i en bred variation av yrken som exempelvis livsmedelsproduktion och hantering av livsmedel, städservice och i vården för att skydda användare för exponering av olika material, bakterier samt för att hålla en högre hygienisk standard.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med olika handskmaterial?

Latexhandskar som innehåller naturligt gummi, erbjuder god motståndskraft mot syror och alkalier. Dock är de genomsläppliga för många lösningsmedel. På grund av deras utmärkta töjbarhet är latexhandskar mycket bekväma att bära och ger traditionellt sett optimal passform och känsla. En huvudnackdel är att naturliga latexproteiner kan orsaka eller utlösa allergier mot naturlig gummi latex.

Nitrilhandskar är tillverkade av nitril butadien gummi (NBR), ett syntetiskt material. De kan användas som ett alternativt handskval för personer som lider av allergi mot exempelvis latex. En betydande fördel är dess höga motståndsresistens mot många kemikalier samt oljor.

Vinylhandskar är ett kostnadseffektivt alternativ när mekanisk belastning och barriärskydd är mindre viktiga faktorer. Deras hudvänliga material är lämpligt för användare som lider av latex- eller kemiska allergier. En nackdel är att användningen av mjukgörare som huvudkomponent i produktionen av vinylhandskar utesluter deras användning vid hantering av lipider och fet mat. Dessutom är komforten med att bära vinylhandskar mindre jämfört med nitril eller latexhandskar, huvudsakligen på grund av vinylens begränsade elasticitet.

 

Vi finns här för att hjälpa dig!

Vår kundsupport är till för dig och är öppen alla helgfria dagar 07:30-16:30. Vi hjälper dig med alla frågor kring ditt köp!

E-postorder@carepa.se
Telefon010-45 50 800
Chattchatt (nere till höger på sidan)